Моторни масла Motul

Компаията MOTUL започва своята история още през далечната 1853 година, когато в Ню Йорк е създадена компанията Swan&Finch Oil Co., която предлага смазки за кораби и железопътен транспорт с парни двигатели. След 70 години компанията получава международно признание, след завладяването на американския пазар продуктите започват да се търсят по целия свят. През 1932 година компанията започва да предлага своите масла във Франция поканена от Ернст Зог. Основава се компанията Supra Penn, която се занимава с вноса и дистрибуцията на маслата Motul във Франция. Маслата се предлагат в уникална автентична опаковка, гарантирайки по този начин високото качество на маслата от Пенсилвания.

През 1953 година Swan&Finch навършила 100 години. Тази дата е ознаменувана с пускането на пазара на първото всесезонно моторно масло. Това се оказало ценно откритие за всички автолюбители, тъй като досега се налагало да сменят маслото всеки сезон с ново (лятно или зимно моторно масло).

През 1957 Ернст Зог изкупува Motul и отваря завод за производство в Париж. От този момент всички масла се произвеждат само във Франция.

Следва успеха с първото в света полусинтетично моторно масло Motul Century 2100 през 1966 година. За първи път в историята се предлага моторно масло - микс от минерално масло и синтетика.

Успехът на компанията продължава с пускането през 1971 година на серията моторни масла MOTUL 300V - 100% синтетично моторно масло използващо технологии на производство на авиационни масла. Наименованието 300V произлиза от факта, че по това време много състезатели използвали това моторно масло и спечелили 300 състезания.

Една от последните иновации на MOTUL e технологията Ester Core. Всички моторни масла от серията 300V са произведени по нея. Това са 100% синтетични масла на основата на естери - биоразградими масла с най-високи показатели. Един от основните плюсове на естерите е поляризацията им - те взаимодействат с металните частици като магнит. Това елеминира сухото триене при студен старт, което е една от основните причини за стареене и износване на двигателя.

Освен естери моторните масла 300V съдържат уникален пакет ZDDP присадки, които повишават защитата от износване. Модификаторите на триенето намаляват коефициента на триене и увеличават мощността и производителността на двигателя. Намалява се работната темпераатура на двигателя. Уникалната комбинация на маслата и присадките им придава ниска летливост и висока устойчивост на масления филм.